Språk

Nyckel till barnens värld

Språk utvecklas genom sociala möten och kulturella sammanhang och är en naturlig del av aktiviteter inom konst, matematik och kultur. Barn lär sig bäst i en miljö som stimulerar deras intresse och kommunikationsförmåga.

Enligt montessoripedagogiken går barn igenom känsliga perioder från födseln till omkring sex års ålder, då de är särskilt mottagliga för att lära sig språk. Under dessa perioder tar barn enkelt in både tal och skrift från sin omgivning. På förskolan arbetar vi dagligen med språk för att ge barnen möjlighet att lära sig flera språk. Vi värdesätter mångfalden av språk hos både barn och pedagoger och strävar efter att skapa en öppen och inspirerande lärmiljö.

Verktyg för kommunikation och tänkande

I Montessoripedagogiken introduceras skrivning före läsning. Genom materiel som sandpapperbokstäver och rörligt alfabet får barnen känna bokstävernas former och experimentera med ord innan de lär sig läsa. Denna metod främjar både motorik och förståelse för språkets struktur.

Engelska undervisas från förskoleklass, där språkundervisningen sker på ett lekfullt sätt. Lärarna uppmuntrar språk och mångfald genom temaveckor och projekt om FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Genom detta får eleverna inte bara språkliga färdigheter, utan också en medvetenhet om alla människors lika värde.