Förskola

De viktiga åren

Maria Montessori såg förskolan som en avgörande period för barnets utveckling. Hon betonade att barn i tidig ålder har en naturlig förmåga att absorbera kunskap från sin omgivning och att förskolan ska stödja detta genom en stimulerande och välordnad miljö. Vi kallade denna fas ”den känsliga perioden” och menar att barnet utvecklar grundläggande färdigheter som självständighet, koncentration och respekt för sin omgivning, vilket lägger grunden för livslångt lärande. Förskoleåren är avgörande, då barnet har ett absorberande sinne och lätt tar in kunskap. Förskolepedagogerna arbetar för att främja en självständig, utforskande och personlig utveckling hos varje barn.

Nycklar till utveckling​

Vår förskola har småbarn- och syskonavdelningar. Förskolan arbetar efter läroplanen som beskriver förskolans värdegrund och uppdrag, samt innehåller mål och riktlinjer för arbetet i förskolan. Vi har utbildade förskollärare, montessoripedagoger och barnskötare. Genom en stimulerande miljö och pedagogisk
mångfald skapar vi nycklar till varje barns utveckling. 

Tryggt och aktivt lärande

Lilla förskolan består av tre avdelningar för de yngsta barnen, med plats för 13 barn per avdelning, i åldern 1-3 år. Tre pedagoger arbetar på varje avdelning och har ett nära samarbete under dagen. Vår ambition är att skapa en trygg och inspirerande miljö för de allra yngsta barnen. Vi följer Montessoripedagogiken och anpassar verksamheten efter barnens behov.

Små barn behöver mycket fysisk aktivitet och vuxna som har tid att prata med dem, lyssna, sjunga, trösta, läsa sagor med mera. De behöver grovmotoriska aktiviteter som att gå, klättra, springa, cykla och hoppa. Hos oss uppmuntras de yngsta barnen till självständighet genom att träna praktiska vardagsövningar, som att duka till lunch och mellanmål, gå på toaletten samt klä av och på sig ytterkläder själva.

Det material som används är noggrant utvalt och presenteras på ett enkelt och tilltalande sätt. Barnen arbetar med praktiskt och sensoriskt material som är anpassat för små barn. Det kan vara föremål för övningar som hällövningar, putsning och bakning. Barnen ges tid att arbeta i sin egen takt och uppmuntras att lära och prova på nya saker. Varje barn får möjlighet att upptäcka och utforska miljön utifrån sina egna förutsättningar, både inne och ute.

En trygg och inspirerande lärandemiljö

På Stora förskolan går barn i åldern 3-6 år i åldersblandade grupper. Vår ambition är att skapa en trygg och inspirerande lärandemiljö där alla barn ska trivas och utvecklas. Vi har montessoripass där arbetet med materialet ständigt anpassas efter barnets utveckling och mognad, allt på ett lekfullt och inspirerande sätt för bästa inlärning. I den förberedda miljön vägleder pedagogerna barnen till kunskap och lärande.

I våra montessoriklassrum är möbler och material anpassade efter barnens intressen, ålder, mognad och behov. Vi fokuserar på praktiska övningar, sensoriskt material, språkutveckling, matematik och kultur. Vid de dagliga samlingarna övar vi på sociala färdigheter och lägger stor vikt vid att observera enskilda barns behov och intressen för att kunna tillföra rätt utmaningar, så att barnen utvecklar sina kunskaper och förmågor.

Genom att följa Maria Montessoris ledord “Hjälp mig att göra det själv” utvecklas barnen till självständiga individer tidigt i livet.

Verksamheten på förskolan präglas av trygghet och glädje. All onödig hjälp är ett hinder för utvecklingen.